Oodnadatta Police Station Upgrade

Project Overview

McMahon Services were engaged by DPTI to undertake this refurbishment project in Oodnadatta, South Australia. The project required the team to complete the refurbishment and conversion of a house into a police station.

The project scope included the following:

  • Service and relocate existing generator;
  • Install a new UV water filter and enclose the generator, hot water service and rain water pumps within steel cages to prevent damage;
  • Relocate transportable ablution block utilising crane and install concrete footings;
  • Install two new 10,000L rainwater tanks utilising crane;
  • Removal of cupboards and doors in bedroom and kitchen;
  • Enlarge openings between dining room and lounge room;
  • Install heavy duty door for main entrance;
  • Install crim-safe mesh to all glass windows;
  • Removal of existing airconditioner and replace with a new unit;
  • Replacement of path between garage and house;
  • Excavation of a 75 metre trench to allow for connection of critical police communications, between the existing building and new building;
  • Fabricate access ramp and finish with timber decking;
  • Install new emergency and exit lighting;
  • Install internal fluorescent lighting and vandal proof external lighting;
  • Install new security system, including motion sensors, strobe warning lights, infared instruction detectors, smoke detectors and head detectors, all connected to the landline in case of emergency;
  • Install office joinery;
  • Internal painting totalling 420 square metres;
  • Work desks, chairs, tables and filing cabinets were ordered from interstate as per client request, and installed by McMahon Services to complete the project.

Due to the remote location of the works, extensive pre-planning was undertaken with the scheduling of materials and contractors, in order to reduce unnecessary transport and delays. All vehicles were fitted with satellite phones to ensure if an emergency was to occur outside of range, the personnel were able to contact someone.

The works were undertaken in February, which meant the team were exposed to high temperatures and challenging working conditions. The team were vigilant in keeping hydrated so as to not over expose themselves to the heat and manage fatigue effectively.

Significant changes in scope were required during the project, resulting in the excavation of a 75 metre trench around services and trees. This allowed for the installation of two 100mm diameter conduits needed for the critical police communications between the existing building and new building. The change in scope showcasing our ability to handle unexpected challenges.

Enquire today

    (Please note your information will only ever be used by McMahon Services to contact you. Your privacy is very important to us.)